Voice in marketing
Ik wil eerst simpel beginnen. Jij plaatst vast wel eens een bericht op social media. Om wat extra aandacht te krijgen zet je er een afbeelding bij. Maar... is dat alles? Begrijp me goed als ik zeg dat dit onvoldoende is. Je moet uiteraard gewoon doorgaan met het posten van berichten met of zonder afbeeldingen, maar waarom zou je niet een snelle update van 1 minuut video posten? Lezen is intensiever als even passief kijken en luisteren. 
Bekijk bijvoorbeeld dit korte marketingbericht van The Grand Tour:
Inhoudelijk zeggen de drie eigenlijk niets. Ja, dat ze druk bezig zijn, maar dat wist de hele wereld al lang. Zeker de fanatieke volgers. In marketing is soms niet meer dat dit nodig. Met zo'n video laat je je publiek weten dat je er nog bent en dat je hard aan het werk bent voor je hen!
Voice Design in je werk
Je krijgt wel eens een telefoontje. In sommige gevallen wil je noteren wat je besproken hebt. Misschien wel een belangrijke afspraak of een datumvoorstel waar je op een later moment naar wilt kijken. Hoe handig zou het zijn als je computer of telefoon dit notuleren al voor je doet? Je opent na je telefoongesprek je notities app en daar staat je hele gesprek opgeschreven. Die ene datum of die belangrijke afspraak kan je nu eenvoudig kopiëren naar je agenda (of misschien kan dat ook wel automatisch). “Ja maar ik schrijf altijd mee tijdens het bellen, dus ik heb dit niet nodig.” Oké, maar wat als je nu belde vanuit de auto? Tijdens het rijden kan ik in ieder geval niet schrijven… dus dan zou het ook wel makkelijk zijn. Ik bedenk me nu, misschien is het gesprek opnemen nog wel veel makkelijker..... Wat denk jij?
Praten met techniek
Ik wil nog een stap verder gaan. De techniek kan ook met jou gaan praten. Dus als je geen tijd hebt om je telefoon op te nemen, zal je telefoon zelf opnemen en notities opnemen. Jij kunt op een later moment teruglezen wat er is besproken en daarop actie ondernemen. Er zijn bijvoorbeeld al speakers die kunnen praten. Misschien ken je ze wel: de Homepod, Google Home of Amazon Alexa. Deze zijn slimme speakers kunnen met je meeluisteren om je op elk gewenst moment te assisteren. De speakers activeren werkt gewoon door ze bij hun naam te noemen. Je kunt op elk willekeurig moment beginnen met praten. “Ok Google, wat is het adres van Starbucks?”. En je krijgt antwoord.
Ethisch Voice Design
Zo’n speaker die constant meeluistert met alles wat ik zeg is natuurlijk wel een beetje eng, toch? Ja, misschien wel. Maar die smartphone die je in je broekzak hebt dan? Daar zitten 2 camera’s op, 2 microfoons en GPS om je locatie te bepalen. Staat dat allemaal uit als je je telefoon niet gebruikt? Je hebt gelijk dat dit ethische kwesties zijn waar goed over nagedacht moet worden.
Voordelen van Voice Design
• Praten gaat sneller dan typen.
• Spraak is handsfree en je ziet het niet. Je kunt het dus gebruiken terwijl je andere dingen aan het doen bent.
• Microfoons zijn goedkoper en kleiner dan touchscreens of toetsenborden.
• Microfoons zijn eenvoudig te implementeren op verschillende apparaten, het is dus enorm breed inzetbaar.
• Spraak geeft meer inhoud aan informatie dan tekst.
• Spraak zit in je natuurlijk, interacties met de techniek worden zo ook menselijker.
• Bijvoorbeeld slechtzienden kunnen nu ook volledig profiteren van de interacties. Uiteraard moeten we de visuele interacties niet vergeten voor mensen die bijvoorbeeld doof zijn.
Nadelen van Voice Design
• Als je een fout maakt is herstellen nog wat ingewikkeld.
• De techniek is nog relatief jong en volop in ontwikkeling, het werkt nu nog niet altijd even goed.
• Nog lang niet alle talen zijn ondersteund.
• Het is moeilijk “scanbaar” zoals bij teksten met kopjes.
• Iedereen moet wennen aan het idee; het is een andere manier van interacteren.
Samenvattend
Dus kortom, we moeten er even aan gaan wennen. Het is eigenlijk geen vraag meer óf spraak gaat komen, maar hoe het zal worden geïmplementeerd. De snelle toename van mogelijkheden roept kritische vragen op voor ons als ontwerpers van software hoe spraak een rol gaat spelen in de klantervaring. Spraak is een veel natuurlijkere manier van communiceren, populaire apps nemen het nu al massaal over, de verkopen van slimme speakers zijn in opmars en technische mogelijkheden worden steeds beter beschikbaar voor ontwikkelaars. 

Bekijk andere projecten

Back to Top